Printre multitudinea variantelor de transport terestru de care se poate bucura omenirea, un loc nu mai puțin important îl ocupă tramvaiul și trenul, dar dacă mijlocul de transport îmbină atât caracteristicile transportului pentru călătorii lungi, cât și a celui pentru călătorii scurte, aceasta oferă un confort dublu în exploatare.

Trenul-tramvai Alstom Loop proiectat de către Alex Nadal, reprezintă un concept ce oferă dualitate în ceea ce privește adaptarea la diferite situații, astfel poate servi atât ca mijloc de transport pentru călătorii scurte, cât și pentru cele de lungă durată. Astfel, datorită gândirii orientată spre îmbinarea caracteristicilor tramvaiului cu cele ale trenului, s-a născut un concept nou a cărui morfologie permite modificarea spațiului salonului fiecărui vagon în conformitate cu necesitățile impuse de situație.

Trenul-tramvai este compus din trei compartimente (vagoane), două dintre acestea fiind adaptabile datorită părților mobile care oferă posibilitatea de schimbare a pozițiilor, iar unul fix pentru scaune destinate persoanelor cu probleme de locomoție. Datorită posibilității de deschidere a ușilor  până la 140 cm este oferită libertatea de mișcare a pasagerilor chiar și când este un flux de oameni mai mare. Un avantaj care ar accentua plăcerea unei călătorii în trenul-tramvai Alstom Loop mai e și spațiul foarte deschis creat datorită  geamurilor mari, care oferă pasagerilor un câmp vizual destul de larg, ceea ce este foarte important, mai ales pentru transporturile publice.

Analizând acest concept din punct de vedere coloristic, este remarcabilă și alegerea optimă a culorilor, albul fiind culoarea dominantă aleasă de către designer pentru trenul-tramvai, e percepută ca cea mai pură culoare, care înlocuiește lumina și dă senzația de liniște, curățenie și este ca un balsam pentru tensiunile emoționale. Nuanța de verde proaspăt, primăvăratic, care accentuează anumite părți ale interiorului, este o culoare plăcută, dinamică și revitalizantă, despre care se știe că echilibrează trupul, mintea și spiritul, precum și induce o stare de bună dispoziție. Negrul în interiorul saloanelor nu este utilizat decât simbolic și în cantități reduse, la elemente mai puțin importante și asupra cărora nu se necesită captarea atenției, deoarece este cunoscut faptul că utilizarea negrului pe suprafețe mari poate provoca stări depresive  și tensiune psihologică. Astfel, utilizând combinația celor trei culori, s-a obținut un efect plăcut în ceea ce privește influența psihologică a culorilor, obținându-se un echilibru interesant și totodată neplictisitor.

[quicktime width=”600″ height=”300″]http://djd055xoteek4.cloudfront.net/7373879/576×432/546kbs.mp4[/quicktime]

One Comment

  1. Muntean Cristian says: 28 April, 2014 • 23:37:01

    Tranvaile alstom is chiar cool daca sar pune in romania si la noi in petrosani aceste tranvaie pe ruta Lupeni – Lonea Ar fi cool acest concept Ar trebui sa puna multa atentie asupra Petrosaniului sa ia fonduri europene pentru a baga aceste mijloace de transport , nu ar mai trebui maxi taxi ca ar fi reangajati pe tranvaie soferi de pe maxi taxi , ar fi buna o linie de tranvai ultramodern in petrosani de aia propun acest proiect kmult suces cine se va gandi si la petrosanii, va pup

    Reply

Leave a comment