Amenajarea spațiilor de joacă pentru copii este o chestiune mereu actuală, care necesită o abordare deosebită, atentă și individuală în funcție de tipul spațiului de joacă, zona în care este amplasat, dimensiunile teritoriului și categoriile de vârstă a copiilor pentru care este destinat.

Noțiunea de spațiu de joacă presupune nu numai un loc dotat cu echipamente de joacă sigure și confortabile, ci și un spațiu care oferă o gamă largă și variată de activități, unde copiii au posibilitatea să interacționeze reciproc, să-și dezvolte personalitatea, să-și cultive spiritul creativ și inventivitatea, precum și să se dezvolte din punct de vedere fizic și social.

Ținând cont de aceste criterii, s-a hotărât crearea unui spațiu de joacă ce ar îmbina în sine toate aceste caracteristici. Spațiul de joacă vizat ocupă un teritoriu de 9025 m.p. O trăsătură distinctă a acestui spațiu de joacă este divizarea în câteva zone diferite ca și concepție – zona cu echipamente de joacă, zona jocurilor cu nisip, zona bazinului, zona structurii cu plase și tobogan, zona jocurilor intelectuale și de creativitate și zona de odihnă. Această separare a spațiului de joacă în câteva zone are rolul de a separa jocurile active de cele pasive, atât ca să nu se creeze deranj reciproc în timpul jocului, cât şi să ofere siguranţa excluderii accidentelor. Totodată, faptul că fiecare zonă a spațiului de joacă diferă radical de celelalte oferă posibilitatea diversificării ocupațiilor și a dezvoltării multilaterale a fiecărui copil, vizează un cerc mai larg de vizitatori și exclude monotonia și plictiseala.

Zona jocurilor intelectuale și de creativitate este o zonă concepută ca fiind ceva mai pasivă, accentul fiind pus pe jocurile cu caracter intelectual sau creativ, însă adaptate la condiţiile de teren. Printre jocurile adaptate la maniera jocurilor de teren, se numără șahul, casetele cu litere care ar servi la crearea rebusurilor pe teren, forme geometrice diverse care oferă posibilitatea de a le combina, cultivând astfel spiritul creativ și imaginația. Astfel, elementele fiind făcute la o scară mai mare decât cea obişnuită, capătă un caracter mai deosebit şi mai interesant pentru cei micuţi, întrucât în cazul jocurilor intelectuale de teren copiii au posibilitate mai mare de mişcare, totodată dezvoltându-şi logica, imaginaţia, creativitatea şi alte capacităţi intelectuale ale căror bază trebuie pusă din copilărie. Zona jocurilor intelectuale și de creativitate este dotată și cu un spațiu destinat învățării culorilor, anotimpurilor, lunilor anului și ordinii acestora, cât și a cifrelor, ceea ce oferă copilului posibilitatea să învețe informație nouă și utilă într-un mod interesant și distractiv. O caracteristică deosebită pentru această zonă a spațiului de joacă este posibilitatea implicării celor maturi în procesul jocului, fapt care întărește comunicarea dintre două generații.

Prin urmare această zonă a spațiului de joacă are un caracter intelectual și creativ,fiind totodată adaptată la capacitățile copiilor de asimilare a informației noi și la însușirile creative pe care le posedă, urmărind în același timp cultivarea acestor însușiri din copilărie.

Children Playground 1 Children Playground 2

Bazinul este elementul central al acestui teren de joacă, servind ca un nucleu masiv în jurul căruia se adună celelalte zone. Acesta amintește prin conturul său o picătură de apă, însă ceea ce oferă o spectaculozitate deosebită acestui bazin este tunelul din sticlă care coboară sub apă urmărind conturul unei spirale în centrul căreia se află un acvariu enorm. Astfel, tunelul împreună cu acvariul creează iluzia unei lumi subacvatice unde s-ar putea explora ceea ce nu se vede la suprafață și totodată oferă o alură miraculoasă.

Children Playground 3

Zona de odihnă este amplasată în apropierea bazinului și este destinată atât celor mici cât și persoanelor mature care supraveghează copiii. Această zonă este dotată cu scaune amplasate în formă de amfiteatru în jurul unui havuz și oferă un câmp vizual maxim în orice direcție, ceea ce dă posibilitatea de a urmări oricare zonă a spațiului de joacă.

Children Playground 4

Zona structurii cu plase și tobogan este o parte a terenului de joacă care a fost concepută ca o zonă activă, fiind totodată și cea mai masivă. Structura este constituită din două părți rigide (toboganul și partea de acces către acesta) și una flexibilă (plasele) susținute de cabluri elastice fixate pe trei piloni masivi. Plasele atârnă liber pe o carcasă susținută de cabluri elastice, conturându-se în forme similare unor cupe largi, astfel ca să se creeze atât posibilitatea de căţărare, cât şi de relaxare. Cățărarea pe plase se face printr-o plasă similară ca formă unui coș care se află în centrul celor trei cupe, iar dat fiind faptul că partea superioară a cupelor formate din plase este acoperită, se evită un eventual pericol de cădere. De la centrul fiecărei plase atârnă până la diferite înălţimi câte o pungă cu mingi care poate fi utilizată ca element de agăţare și de legănare. Astfel, aceste plase împreună cu pungile care atârnă creează un mediu vizual bogat şi interesant ca interpretare, atrăgând atenţia datorită dinamicii şi excluzând monotonia şi plictiseala. Accesul către podiumul de la care pornește toboganul este realizat printr-o construcție care constă dintr-un podium ceva mai mic spre care urcă o scară spiralată care prin coloritul său amintește de un curcubeu, iar legătura dintre podiumul mic și cel mare este realizată printr-un pod de plasă. Astfel, zona structurii cu plase și tobogan este una dintre cele mai interesante zone, ceea ce se datorează dinamicităţii, spiritului creativ şi jucăuş al amplasării elementelor, precum şi interacţiunii „cer-pământ” prin intermediul elementelor care atârnă și a toboganului.

Children Playground 5 Children Playground 6

Zona cu echipamente de joacă este una dintre cele mai active zone din tot terenul şi este dotată cu echipamente de joacă bine cunoscute, cum ar fi: toboganul, caruselul, balansoarul, scrânciobul etc., însă adaptate la o manieră plastică şi stilistică proprie, modernă, interesantă şi nu în ultimul rând confortabilă.

Children Playground 7 Children Playground 8 Children Playground 9 Children Playground 10 Children Playground 11

Conceptul de design pentru spațiul de joacă pentru copii prezentat este destinat pentru un teren destul de mare, ceea ce oferă posibilitatea dezvoltării multilaterale a ideii de spațiu de joacă, care de fapt a și determinat zonarea acestuia în spații diferite din punct de vedere a concepției. Astfel, datorită unei astfel de abordări s-a reușit crearea unui teren de joacă dinamic ca aspect estetic, atractiv și motivant pentru copii să se joace, să exploreze, să cunoască, să creeze și să se distreze.

Children Playground 12 Children Playground 13

13 Comments

 1. Adrian Gabura says: 9 October, 2011 • 21:38:13

  Foarte frumos proiect.

  Reply

  • Diana says: 10 October, 2011 • 08:19:15

   merci mult, mă bucur că îți place :)

   Reply

 2. Ionel Maria says: 16 October, 2011 • 16:15:07

  Foarte frumos. E ceva de domeniul fantasticii. Asa ceva imi intrece orice imaginatie… super

  Reply

  • Diana says: 17 October, 2011 • 19:29:51

   mulțumesc :) foarte plăcut să știu că vă place

   Reply

 3. Vanessa says: 27 December, 2011 • 19:39:32

  Mi se pare greu de realizat mai ales aici la noi, dar ar fi spatiul ideal de joaca pentru orice micut

  Reply

  • Diana says: 28 December, 2011 • 17:33:21

   da, ar fi complicat de realizat mai ales din considerentul lipsei de mijloace financiare, dar până la urmă acesta este un concept, iar trecerea de la faza de concept la cea de implementare este un drum anevoios…mulțumesc pentru apreciere, din păcate ideal nu este și eu știu unde ar mai fi de lucru, însă fiind presată de timp, cam asta mi-a reușit :)

   Reply

 4. Max says: 31 January, 2012 • 20:19:01

  fantastic as vrea sa fie realizat acest park pentru copii fix asa si in realitate bravo !!

  Reply

 5. Oleg says: 23 March, 2012 • 11:25:16

  Modern, actual, strategic important, un concept interesant. Kit despre tobogan imi apar multe intrebari…, dar ramine de vazut.

  Reply

 6. Diana says: 28 March, 2012 • 12:44:45

  Mulțumesc!
  În ceea ce privește toboganul, anume la el mă refeream într-un comentariu mai sus, ar mai fi de lucru asupra acestuia, are careva puncte slabe, dar neavând suficient timp la dispoziție, am lăsat așa cum îl vedeți :)

  Reply

 7. dfs says: 4 October, 2012 • 08:10:09

  Foarte bine arata. De domeniul stiintifico-fantasticului. Greu de realizat la noi…

  Reply

 8. sky expert says: 18 October, 2012 • 12:27:10

  Insusi toboganul ar fi piesa de rezistenta a acestui ansamblu de joaca. Copiii s-ar distra maxim sa intre intr-o asemenea aventura.

  Reply

 9. Silvia says: 14 November, 2012 • 09:28:31

  Un joc de joaca de vis. Oare cand o sa apara si in Bucuresti asa ceva? :)

  Reply

 10. Marina says: 6 June, 2013 • 12:43:36

  interesant dizaim frumos realizat si bine gindit

  Reply

Leave a comment